Ja ho sap tothom qui llegeix aquest bloc que el meu fill fa equinoteràpia, o també es pot dir hipoteràpia. Però no és l’únic animal amb qui es pot treballar. El fet que els animals ajudin a les persones fa segles que s’ha pogut observar (Hipòcrates va parlar dels saludables ritmes del moviment del cavall); tot i aixó, els cientfícs sempre diuen que encara fan falta més probes per demostrar el benefici en la curació, pal.liació i recuperació de malalties, danys, transtorns etc. I aixó és el que ens diu, més o menys, el llibre que podem trobar a google books, Handbook on animal-assisted therapy: theoretical foundations and guidelines... , que lamenta que no hagin estudis prou concloents sobre l’eficàica de treballar amb animals però al mateix temps reconexi que pacients amb diferents patologies han mostrat grans millores, com per exemple amb nens que presenten transtorns o dèficits d’atenció, autisme, paràlisis i malalties neurològiques i sindromes com el de Rett. Les observacions s'han fet també amb persones que tenen gats o gossos com a mascotes, i per exemple, en malalts cardiacs s'ha vist que alguns han pogut reduir fins i tot les medicacions. En tots els casos s’observa que a nivell físic i emocional el nen està molt millor.
També hi ha un altre llibre a google books, Con textos, nivel Medio/text, Intermediate Level, vol 4, en el que he trobat un enllaç d’una pàgina web “regalame una sonrisa . org”, que té l’enllaç malament, i de la que resumeixo l’informació referent a la Teràpia amb Cavalls:
1- Sempre hem de consultar a un especialista per saber si es convenient fer la teràpia.
2- L’aninal s’escolleix de forma acurada i de vegades es pot seleccionar un determinat cavall per a un pacient determinat.
3- La teràpia a cavall aprofita el moviment en multiples dimensions del cavall, fent que els aproximadament 110 impulsos que el cavall emet per minut en forma d’oscilacions tridimensionals, siguien aprofitats pel cos humà. El moviment es variable, rítmic, suau i repetitiu.
4- I a nivell emocional també aporta mols aventatges, com el desenvolupament de la comunicació o els comportaments més calmats, millores en l’autoestima i sentiments d’ésser més independent en la vida quotidiana del pacient.
A més hi ha articles molt interessants de les webs com Way of the horse, que ens dius que el cavall es com un mirall per a la persona que està amb ell, i que els motius per els que l’equinoteràpia és tant positiva per als nens són que el cavall és un animal de pressa, i com a tal acostuma a espantar-se enfront els depredadors, però al mateix temps potser domèsticat, valorant les ordres clares i directes que els nens acostumen a donar, com quan diuen : vull aixó o vull alló.
Del Bloc amic, Yo amo a alguien con TDAH (Trobareu l'enllaç a la dreta de la pantalla), he extret la següent entrada:
Hoy en día, los caballos comparten con los humanos su movimiento tridimensional como una bondad terapéutica y su carácter noble los han vuelto amigos de los niños al entablar una comunicación única incluso con aquellos que no se abren ante los demás.
La equinoterapia consiste en el contacto directo del caballo emitiendo movimientos tridimensionales que transmite calor corporal de 38 grados centígrados, aunque llega a alcanzar 39 grados, siendo esto uno de los mayores de beneficios al ayudar a la relajación de los músculos.
Se refuerza la coordinación,
equilibrio y neurodesarrollo.
Al ser una disciplina complementaria e integral de rehabilitación, la mayor aplicación de la equinoterapia es en personas con discapacidad y estimulación temprana, destacó Carolina Castro Rojas, coordinadora de La Asociación Duranguense de Equinoterapia.
ALTERNATIVA
La actividad es un agregado al tratamiento médico y otro tipo de terapias, como la electroterapia, masoterapia, hidroterapia, la física y otras. La terapia con caballos es una alternativa para los individuos que deseen una mejor calidad de vida.
La equinoterapia estimula el neurodesarrollo, durante los primeros años de vida se da un proceso en el que las neuronas sustituyen las funciones de las faltantes en personas con alguna discapacidad (plasticidad cerebral), esta disciplina es una opción complementaria para fomentar la actividad cerebral.
"Los caballos son animales nobles e inteligentes", refirió la psicóloga. Los equinos destinados a la terapia son por lo general de la raza cuarto de milla, la edad varía.
En la Asociación Duranguense de Equinoterapia se utilizan yeguas ya que por naturaleza son de menos temperamento que un caballo y más dóciles para el trabajo con niños. Cabe mencionar que las yeguas son sensibilizadas para un uso seguro y evitar accidentes.
REHABILITACIÓN Y ESTIMULACIÓN
La equinotereapia complementa el trabajo a niños con Déficit de Atención e Hiperactividad (TDAH), parálisis cerebral, síndrome de down, autismo, depresión y trastornos alimenticios.
En el caso de la Asociación Duranguense de Equinoterapia, las discapacidades más atendidas son parálisis cerebral, síndrome de down y TDAH.
Las áreas de acción en la estimulación temprana son el lenguaje, motricidad fina, motricidad gruesa, sensorial, auditiva, control del movimiento corporal, ansiedad y a control de atención.
Los resultados varían de persona a persona dependiendo de las habilidades que posee cada una, condiciones físicas, mentales, la edad y diagnóstico.
Con satisfacción, la psicóloga Carolina Castro compartió algunos casos exitosos de la disciplina, "niños introvertidos o con problemas de déficit canalizan su energía, atención y socialización".
La asociación pide una carta médica donde se de constancia donde el paciente cumpla las características adecuadas para tomar equinoterapia, se hace una entrevista para realizar una historia clínica del niño y una valoración para crear una rutina especifica en cada caso.
40 MINUTOS
Es el tiempo máximo que dura una sesión de equinoterapia. Terapia física
La equinoterapia fortalece los músculos y restaura la movilidad perdida, también mejora el equilibrio y coordinación.
Impacto mental
El contacto con el caballo ayuda a resolver problemas emocionales y al manejo adecuado de la agresividad.
Personal
Fomenta la autoconfianza, autoestima, capacidad de adaptación, cooperación y responsabilidad"
D’altres parlent un altre cop dels beneficis de tenir cura d’un animal, ja sigui per la part emocional (els sentiments que desperten en saber que hi ha un ésser viu que depend de nosaltres) o bé per la part física doncs hi ha una sèrie de rutines que obliguen al pacient a fer uns moviments i ajuden a enfortir-se.
Isabel Salama ens parla de diferents teràpies amb diferents tipus d'animals:
ISABEL SALAMA TERAPIA CON ANIMALES 1- Dofins
2 - Animals exòtics
3 - Animals de granja
4 - Animals de companyia
2 - Animals exòtics
3 - Animals de granja
4 - Animals de companyia
I ara us deixo el link de la Regina Ballarin, del centre Camins a Cavall, on explica, fins i tot amb un punt romàntic, el profit que en treuen les pacients de la teràpia amb cavalls.
La meva experiència amb els animals, gats, gos i ara cavall, m'ha ensenyat com n'és de positiu i beneficiós tenir aquell ésser viu, agraït i que t'estima sense condicions, i per descomptat, amb el meu fill són companys de joc meravellosos.
La meva experiència amb els animals, gats, gos i ara cavall, m'ha ensenyat com n'és de positiu i beneficiós tenir aquell ésser viu, agraït i que t'estima sense condicions, i per descomptat, amb el meu fill són companys de joc meravellosos.
Per acabar, mentre feia aquesta entrada no he deixat de pensar en la cançó de Els Pets, "Cóm més et coneixo molt més m'agrada el teu gos", sobretot després d'haver conegut una colla de persones que en comtes d'ajudar-me amb el meu fill m'estàn fent gaire bé la vida impossible, i aixó que al principi semblaven bona gent, o sigui, que aquí deixo la cançó que és molt divertida....i que cadascú s'ho agafi com vulgui....que tampoc sé si tenen gos !!! Bona nit.
foto dofí: Mery
Bon dia,
ResponderEliminarsoc una estudiant de psicopedagogia i estic fent un projecte sobre les terapies assistides amb animals. M'agradaria saber si seria possible passar-li una enquesta sobre el tema.
Li deixo el meu correu per si li agradaria ajudar-me: nuriaflorido844@gmail.com
Gràcies!!